№ 38

19 вересня 2024 року

Зробимо Україну чистою разом

  • Середа, Вер. 05 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Сучасні масштаби екологічних змін створюють реальну загрозу для життя людей, що робить украй актуальною проблему зміни ставлення людства до природи. Із кожним роком усе більшого значення набуває проблема раціонального використання природних ресурсів і підтримання сприятливого для життя людей стану навколишнього середовища. Забруднення побутовими відходами, які тривалий час не розкладаються, є найбільшою екологічною проблемою сьогодення. Пластик, скло, гума, метали можуть лежати на сміттєвих полігонах (а подекуди й на території міст і сіл) сотні років. Кожен українець щорічно генерує понад 300 кг різноманітного сміття, а вся країна – понад 11 млн тонн. Їх розміщують на офіційних чи неофіційних сміттєзвалищах, загальна площа яких, за підрахунками екологів, охоплює 5% території України.
Зараз у всіх країнах світу розробляються та впроваджуються заходи для зменшення відходів, використання їх як вторинної сировини. Для того, щоб сміття стало вторинною сировиною, його необхідно сортувати – збирати окремо. Для прикладу, забруднена органічними відходами макулатура вже не придатна для переробки, а лампочка розжарювання з металевим цоколем не приймається в склобій. Система роздільного збирання дозволяє найбільш якісно вилучати вторинну сировину з потоку твердих побутових відходів. Завдяки роздільному збору зменшується кількість відходів, які підлягають захороненню, розв’язуються екологічні, соціальні проблеми, відбувається ресурсозбереження та підвищується рентабельність сфери поводження з твердими побутовими відходами.


Активно почали займатися цим питанням учні 9-А класу Прилуцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №6 з поглибленим вивченням інформаційних технологій. Вони стали учасниками Всеукраїнського проекту Zero Waste School, який був організований Фондом братів Кличків та Фундацією Coca-Cola. Юні прилучани ввійшли до 50 найкращих команд України, які найдостойніше змогли представити свою команду, знявши відеопрезентацію та відповівши на тематичні запитання. Михайло Волошин, Валерія Петрик, Юлія Овчаренко, Владислав Єрілов разом зі своїм учителем-наставником Скибою Наталею Миколаївною вирушили до Києва на триденний тренінг, де стали справжньою командою еко-лідерів. Там навчалися взаємодіяти всередині місцевих громад, вести перемовини з потенційними партнерами та спонсорами, шукати шляхи вирішення складних ситуацій, відвідали практичний семінар із управління проектами.
Повернувшись додому, учнівська команда запланувала для реалізації власний проект «За життя без сміття», метою якого є поглиблення знань про важливість роздільного збору сміття та його безпосередній збір.
У рамках проекту учні здійснили моніторинг усіх підприємств по збору вторинної сировини міста Прилуки, вивчивши переваги та недоліки умов співпраці зі школами. Було проведено роз’яснювальну роботу серед працівників школи, ряд навчальних тренінгів для учнів 1-9 класів школи №6 та студентів Прилуцького медичного училища. Команда еко-лідерів поставила ціль – навчити сортувати сміття та донести важливість цієї справи громаді Прилук.
Завдяки фінансовій підтримці депутата Прилуцької міської ради Рожка Артема Миколайовича в 6 школі були встановлені контейнери для роздільного збору відходів (папір, пластик, скло, метал). Тепер учні можуть бачити реальну користь від сортування, отримуючи кошти від здачі зібраної вторинної сировини.
Справа, за яку взялися молоді еко-ініціатори виправдала всі сподівання, виявилася досить рентабельною. Але основне, чого вдалося досягнути – це підвищення культури поводження з відходами у молодого покоління, яке (сподіваємося на це) стане вчителями для своїх батьків.
Але справа ще не завершена. У вересні нового 2018-2019 навчального року, за підтримки управління освіти Прилуцької міської ради, планується провести ще ряд заходів для залучення всієї громади міста до обговорення та вирішення проблеми роздільного збору відходів. Адже всі зусилля будуть марними, якщо в цій справі не буде стояти команда однодумців та послідовників.
Уже зараз розгорнута широка інформаційна кампанія: організатори проекту створили групу в соціальній мережі Facebook «Zero Waste School Прилуки», де діляться з громадськістю своїми напрацюваннями, цікавими світовими еко-новинками, закликають людей бути небайдужими до екологічних проблем та оголошують про події, які відбуватимуться в рамках проекту.
6-7 вересня буде проведено тренінг-презентацію проекту «За життя без сміття» для активу учнівського самоврядування всіх шкіл міста Прилуки. А 14-15 вересня відбудеться Zero Waste Day – масштабний захід, відкритий та спрямований на всіх жителів громади, будуть залучені спікери, еко-активісти, котрі поділяться своїми секретами успіху, цінними ідеями та порадами. Разом із представництвом в Україні Всесвітньої організації Let’s do it, World буде проведена акція прибирання World Cleanup Day, яка направлена на привернення уваги до забруднення довкілля та можливість вирішити цю проблему власною небайдужістю.
Розпочата хороша справа, тому дуже хочеться, щоб зовсім скоро місто над Удаєм стало втіленням зразкової чистоти та відповідальних громадян.

Наталя Скиба, вчитель Прилуцької СШ №6

Прочитано 3034 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Молодь і час
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 225 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!