№ 38

19 вересня 2024 року

Син панотця та знаний математик

  • П'ятниця, Лип. 12 2024
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Пам’яті професора математики Костянтина Мусійовича Щербини

Математика просто неможлива без талановитих наукових діячів, які присвятили своє життя цій науці. У різні часи на їх шляху виникали різні проблеми, які все ж таки після великої праці вчені вирішували, і тим самим наближали математику до досконалості. До прогресу математичної науки свої знання приклала велика кількість неймовірно талановитих людей. Багато з них іноді не мали навіть спеціальної освіти: вони були за професією юристами, військовими інженерами, архітекторами і т. п. Але це ніяким чином не впливало на їхні досягнення. Пьер Ферма, Карл Гаусс, Франсуа Вієт, Евклид, Леонардо Эйлер, Г. Вороний і ще багато інших імен ввійшло в золотой фонд учених-математиків.
Серед плеяди відомих вчених особливе місце займає наш земляк, видатний педагог, спеціаліст в області методики математики, який користувався широкою популярністю та авторитетом у середовищі викладачів математики декількох поколінь – професор Костянтин Мусійович Щербина.
Костянтин Щербина народився 14 липня 1864 року в місті Прилуки бувшої Полтавської губернії (нині Чернігівської області) і походить із відомого в Прилуках роду Щербин. Батько – Мусій Никифорович Щербина був панотцем Трьохсвятительської Кустівської церкви в Прилуках.


Початкову освіту Костянтин Мусійович отримав у Прилуцькій початковій школі та повітовому училищі; потім закінчив Прилуцьку шестикласну прогімназію, після якої, щоб отримати середню освіту вступив на навчання до Лубенської гімназії, яку закінчив із золотою медаллю у 1882 році. Навчаючись у цих закладах, виявляв великий хист і цікавість до математики, тому для подальшого навчання вступає на фізико-математичний факультет Київського університету, який закінчив у 1888 році з ступенем кандидата фізико-математичних наук. Після університету Костянтин Мусійович викладає математику в різних учбових закладах Києва, крім того, з 1906 року є членом Дослідного комітету з математики Київського навчального округу.
У 1909 році йому була запропонована організація Учительського інституту, а також організація дослідної школи при ньому та завідування цими учбовими закладами, де він протягом десяти років виконував обов’язки директора та читав педагогічні дисципліни. До того ж, саме в цьому році Костянтин Мусійович був вибраний викладачем методики математики Київських жіночих курсів, де пізніше він виконував обов’язки декана математичного відділення.
У 1920 році Костянтин Мусійович переїжджає до Одеси та викладає на Одеських Фребелевських курсах, а потім викладав в інституті народної освіти.
З 1932 року, після виходу на повну пенсію, Костянтин Мусійович продовжив роботу у ФХМІ до перетворення його в Одеський державний університет.
Окрім учбової роботи Костянтин Мусійович Щербина протягом усієї науково-педагогічної діяльності проводив велику організаційну роботу. Приділяв багато уваги Київській спілці сприяння початковій освіті та в якості члена ради багато сил віддавав для її діяльності.
З виникненням курсів підвищення кваліфікації вчителів він увесь час брав участь у веденні занять на цих курсах із математики та методики математики. Навіть уже будучи в поважному віці, понад 75 років, Костянтин Мусійович виїжджав у райони Одеської області для доповідей вчителям початкової та середньої школи. Він був членом Фізико-математичного товариства при Київському університеті, неодноразово виступав із доповідями та брав участь у його роботі, був дійсним членом Одеської науково-дослідної кафедри математики. Неодноразово брав участь у різних з’їздах і конференціях, з науково-педагогічними цілями бував у закордонних відрядженнях у Франції, Швейцарії, Німеччині та Австрії. Вченому належить понад 30 друкованих праць, які друкувались у журналах: «Київські університетські відомості», «Новий шлях». Кожного, кому пощастило бачити його праці в рукописах, із першого погляду вражали своєю акуратністю та каліграфічним почерком. Костянтин Мусійович дуже цінував друковане слово й говорив, що багато що в нашому житті приходяще, а друковане залишається жити. На його працях вихована ціла кагорта прекрасних викладачів, для яких ім’я Костянтина Мусійовича стало дорогим на все життя.

Зав. філіалу Прилуцького краєзнавчого музеюім. В.І. Маслова Іващенко Т.О.

Прочитано 26 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Прилуки в часі
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз один гість и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!