№ 38

19 вересня 2024 року

Останній дзвоник в умовах війни

  • П'ятниця, Черв. 03 2022
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Кінець навчального року – це завжди складний період для шкіл. Але цього року останній дзвоник пройде в умовах війни. А, отже, звичних нам урочистостей зі святковим одягом, стрічками, кульками та квітами, на жаль, не буде.
Офіційно навчальний рік у прилуцьких школах завершується вже наприкінці цього тижня – 3 червня. Для порівняння, в Ніжині останній дзвоник для школярів пролунає 17 червня, а в Чернігові – 24-го.
Нагадаємо, що згідно з новим Законом про освіту, школи повинні відпрацювати 175 навчальних днів. У зв’язку з ковідними карантинами, а потім і перервою в навчанні через широкомасштабну збройну агресію російської федерації проти України та активні бойові дії, які проходили на території Чернігівської області зокрема, була ймовірність того, що навчальний рік дещо затягнеться. Однак, завдяки виваженому рішенню начальника управління освіти Прилуцької міської ради Олександра Правосуда, навчання в місцевих школах вчасно продовжилося в дистанційному форматі, тому й навчальний рік завершиться вчасно, як і планувалося раніше.
Крім того, варто нагадати, що цьогоріч скасовано ДПА для учнів 4, 9 класів, а також ЗНО для одинадцятикласників. Однак, на отримання документів про освіту це аж ніяк не вплине. В управлінні освіти наголошують, що приводів для хвилювань не повинно бути. Усі школярі будуть оцінені відповідно своєї роботи та досягнень упродовж навчального процесу й отримають табелі, свідоцтва досягнень й атестати.


Так, цього літа в Прилуках налічується 487 учнів, які завершують 9 клас і 293 випускники-одинадцятикласники. Усі документи про освіту вже замовлені й перебувають у процесі виготовлення. Але отримати випускники їх зможуть лише наприкінці червня.
Що стосується вступних випробувань до закладів вищої освіти, то тут також відбулися зміни. Як уже говорилося, традиційних екзаменів і зов- нішнього незалежного оцінювання не буде, натомість абітурієнти складатимуть національний мультипредметний тест. Календарний план його організації та проведення затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 12 травня поточного року.
Тестування проходитиме в три сесії:
основна – 18 липня – 10 серпня;
додаткова – 16-20 серпня;
спеціальна – 12-16 вересня.
Уже визначено пункти проведення такого тестування та надано підтвердження переліку закладів освіти щодо їхньої відповідності визначеним вимогам.
Не зайвим буде згадати і про найменших прилучан, які також через війну позбавлені можливості відвідувати дошкільні навчальні заклади. З травня наше місто трохи ожило, активніше запрацював громадський транспорт, поновили свою роботу підприємства й організації, а тому серед батьків постало цілком зрозуміле питання про відновлення роботи ДНЗ або, хоча б, відкриття кількох чергових груп. Однак, Олександр Правосуд зазначив, що до кінця військового стану в країні це неможливо. Отож, літо 2022 року маленькі прилучани точно проведуть удома. А далі чекаємо на Перемогу!

Мар’яна Гибенко

Прочитано 4973 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Освіта
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз один гість и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!