№ 38

19 вересня 2024 року

1 вересня: як працюватимуть школи в Прилуках?

  • Четвер, Сер. 31 2023
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Із дня на день розпочинається новий навчальний рік на території України. На жаль, далеко не всі школи зможуть відкрити двері для своїх учнів.
У Міністерстві освіти говорять, що 80-85% українських шкіл зможуть розпочати навчальний рік у змішаному форматі чи очно. На Чернігівщині ж ця цифра ще менша – близько 60% шкіл. Водночас кількість закладів середньої освіти, які проводитимуть офлайн-уроки, буде значно більшою порівняно з минулим роком.
Однак повного переходу до традиційного формату занять у всіх школах України поки неможливо забезпечити через небезпеку обстрілів у прифронтових містах і відсутність у закладах освіти надійних укриттів (головна умова для повернення до очних уроків).
Якщо говорити про Чернігівщину, то в новому навчальному році на території нашої області діти здобуватимуть знання за різними формами навчання. Так, відомо, що з 1 вересня офлайн (очно) працюватимуть 72 школи. Ще 214 шкіл працюватимуть лише онлайн, серед них – 88 шкіл у прикордонних громадах. Поліцейські спільно з рятувальниками та освітянами проінспектували всі навчальні заклади Чернігівщини на дотримання ними вимог організації навчання в умовах воєнного стану.
За змішаною формою працюватимуть 99 шкіл регіону. З 18 інтернатів 5 працюватимуть очно, 5 – за змішаною формою і 8 – дистанційно.
Чотири школи на Чернігівщині повністю зруйновані рашистами та не підлягають відновленню. Зокрема, дві школи в Чернігові та дві в Новгороді-Сіверському. Ще 23 заклади зазнали пошкоджень внаслідок обстрілів.
У Прилуках же ситуація значно спокійніша, однак це не значить, що всі школи зможуть запрацювати офлайн. Проблема відсутності укриттів на території деяких навчальних закладів чи на дозволеній відстані від них так і залишається актуальною. Міська рада працює в цьому напрямку, але раніше, ніж до кінця осені укриття все рівно не побудуються.
Незважаючи на те, у якому форматі розпочнуть свою роботу Прилуцькі ліцеї, до навчання у 2023-2024 навчальному році приступлять понад 5,5 тисяч школярів у 222 класах, зокрема, 291 учень 11 класів і 493 першачки.
Крім того, близько сотні дітей продовжать навчання в місцевих школах, перебуваючи за кордоном. Порівнюючи з попереднім роком, їхня кількість значно зменшилася (було більше 700). Як зазначають в управлінні освіти, багато батьків ще по завершенню минулого навчального року остаточно забрали документи своїх дітей із місцевих навчальних закладів, вирішивши залишитися на території інших країн. Ті ж, хто продовжить онлайн-навчання з-за кордону, уже обрали свою форму роботи. Це або сімейна форма навчання або екстернат.


А от святкових лінійок на 1 вересня цього року точно не буде. Зважаючи на безпекову ситуацію в регіоні й відповідне розпорядження голови Прилуцької районної військової адміністрації щодо заборони будь-яких масових заходів, посадовці управління освіти Прилуцької міської ради дали рекомендації директорам місцевих навчальних закладів обмежитися проведенням єдиного національного уроку для кожного класу окремо. А вже з 4 вересня розпочнеться повноцінне навчання в очному, змішаному чи дистанційному форматі. Рішення щодо форми навчання приймається в ході педагогічної ради за погодженням із військовою адміністрацією.
Таким чином, із школярами трошки розібралися. Що ж до педагогічного колективу, то за інформацією в.о. начальника управління освіти Тетяни Гуляєвої, на сьогодні всі навчальні заклади міста повністю забезпечені спеціалістами. Однак уже за кілька років ситуація може кардинально змінитися. У зв’язку з тим, що Ніжинський державний університет уже не випускає спеціалістів фізико-математичного факультету, а в Прилуцьких ліцеях нині налічується певна кількість вчителів передпенсійного віку саме такого спрямування, то зовсім скоро може з’явитися потреба у вчителях математики та фізики.
Наостанок зазначимо, що згідно з рішенням Кабінету Міністрів, новий навчальний рік розпочнеться 1 вересня 2023 року, а завершиться 28 червня 2024 року. Про це йдеться в Постанові «Про початок навчального року під час дії воєнного стану в Україні», яку ухвалив уряд ще 28 липня.
Кінцевої дати лякатися не потрібно. І ось чому. Як зазначають в управлінні освіти, нічого незвичного в розпорядженні Кабінету Міністрів немає, бо в Законі України «Про повну середню освіту» і так прописано, що навчальний рік закінчується не пізніше 1 липня наступного року. А щодо визначеної дати, 28 червня, то урядовці обрали її саме з тих міркувань, що цей день наступного року припадає на п’ятницю, яка фактично стане останнім днем навчального 2023-2024 року.
Нагадаємо, законодавчо визначено, що освітній процес у закладах загальної середньої освіти організовується в межах навчального року, що розпочинається у День знань – 1 вересня, триває не менше 175 навчальних днів і закінчується не пізніше 1 липня наступного року. Якщо 1 вересня припадає на вихідний день, навчальний рік розпочинається в перший за ним робочий день.
До речі, навчальний рік у 2022-23 році тривав із 1 вересня 2022 року по 30 червня 2023 року, що, по суті, так само, як нині і визначили урядовці.

Прочитано 34 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Освіта
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 296 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!