№ 38

19 вересня 2024 року

Виконком у прямому ефірі

  • Середа, Бер. 21 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

За аналогом сесій міської ради засідання виконавчого комітету транслюватимуть онлайн. Для того, щоб прилучани змогли наживо та в записі переглядати як саме приймаються рішення на кшталт зміни тарифів на комунальні послуги чи перевезення в громадському транспорті, 13 березня члени виконкому внесли відповідні правки до регламенту власної роботи.

Під час обговорення проекту рішення учасники засідання зійшлися на думці, що їм не лише нічого приховувати від прилучан, а й навпаки – доводити свою думку перед громадою стане зручніше. Рішення про публічність прийняли одноголосно й на такому ж позитиві розглянули решту проектів рішень порядку денного.

Соціально-економічний розвиток Прилук


Про підсумки виконання Програми економічного та соціального розвитку міста Прилуки за 2017 рік доповів Олександр Сивенко, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.
У ході звіту посадовця члени виконавчого комітету взяли до відома наступну інформацію.
Позитивних темпів росту в порівнянні з минулим роком досягли такі галузі промислового комплексу міста, як легка промисловість, машинобудівна галузь, хімічна промисловість та інші. Не досягли тогорічного показника підприємства з виробництва харчових продуктів та добувної промисловості.
Обсяги виробництва ПрАТ «А/Т тютюнова компанія «В.А.Т.-Прилуки», що виробляє понад 10 всесвітньовідомих марок сигарет, за 2017 рік становлять 22 млрд 809 млн шт. сигарет, що на 13,2% менше, ніж за 2016 рік.
НГВУ «Чернігівнафтогаз» за підсумками 2017 року продовжило щорічну тенденцію спаду виробництва, зменшивши обсяги на 8,3% в порівнянні з минулим роком. Сьогодні на порядку денному – технічна модернізація наявних потужностей, стабілізація рівнів видобутку нафти, нарощування та зміцнення сировинної бази. В експлуатації знаходяться свердловини, яким уже 35-60 років, що потребує значних коштів на ремонт. Інвестицій потребує й розширення пошукових робіт.
ПАТ «Завод «Будмаш» у 2016 році відновив свою роботу, збільшивши обсяги виробництва у 2017 році у 1,5 раза. При цьому підприємство ліквідувало заборгованість із заробітної плати та податковий борг.


ДП «Пластмас» ТОВ ТД «Пластмас-Прилуки» працювало стабільно, обсяги виробництва в порівнянні з 2016 р. збільшилися на 104,7%.
Із позитивними показниками спрацювали підприємства легкої промисловості:
КВТ фабрика головних уборів «Корона» працювало добре, порівнюючи з 2016 роком обсяги виробництва збільшилися на 30%. Підприємство й надалі може збільшувати даний показник, готове працювати у дві зміни, але головна проблема – відсутність швачок.
ПАТ «Прилуцька швейна фабрика» протягом 2017  року спрацювала добре, збільшивши обсяги на 57%, що є результатом виходу підприємства на інші ринки збуту продукції.
ТОВ «Алітоні» збільшило свої обсяги на 25%, але й тут головною проблемою є відсутність швачок. Підприємство планує вкласти значні інвестиції в розвиток виробництва: планується будівництво нових виробничих цехів, що надалі потребуватиме додатково 200 робочих місць.
Як завжди, стабільно працювало потужне підприємство харчової галузі Прилуччини, яке має статус агропромислового комплексу, – ПрАТ «Прилуцький хлібозавод» (91%).
ТОВ «Янг-Україна», яке наразі є одним із найбільших виробників офісних крісел, стільців та комплектуючих в Україні, а також активним експортером у країни ЄС, за 2017 рік збільшило обсяги виробництва на 47%.
КП «Прилуцька міська друкарня» збільшила свої обсяги на 68%.
Упродовж 11 місяців 2017 року підприємства міста реалізували промислової продукції (товарів, послуг) на 7330,1 млн грн, що становить 29,3% загальнообласного обсягу реалізації. За 2017 рік прогнозований обсяг реалізації продукції буде перевиконано, адже за 11 місяців запланованого на рік показника майже досягнуто. Із загального обсягу реалізації найбільшою є частка підприємств переробної промисловості. Із загального обсягу реалізації 17% (1110 млн грн) – реалізація продукції за межі України.
У розрахунку на 1 особу населення обсяг реалізації становив 115 тис. грн (по області – 21 тис. грн).
На кінець 2017 року кількість чинних суб’єктів малого та середнього підприємництва по м. Прилуки становила 300 юридичних та 2644 фізичних осіб. Малий та середній бізнес забезпечує роботою майже 7 тис. осіб.
Надходження до міського бюджету від підприємницької діяльності за 2017 рік становить 52,1 млн грн. У порівнянні з 2016 р. надходження зросли на 9% (прогноз на 2017 р. – зростання на 8,2%).
У IV кварталі 2017 року на підприємствах, в організаціях та установах м. Прилуки (з кількістю найманих працівників 10 осіб і більше) були зайняті в середньому 13,5 тис. штатних працівників. Середньомісячна номінальна заробітна плата штатного працівника в місті, в порівнянні з відповідним періодом 2016 року, зросла на 31,4% й становила 6608 грн. Це у 2,1 раза більше рівня мінімальної заробітної плати (3200 грн) та на 7,4% – середньообласного показника (6154 грн).
Станом на 1 січня 2018 року виникла заборгованість по заробітній платі. Сума зарплатного боргу на підприємствах, в установах та організаціях міста становила 122,5 тис. грн, що на 527,9 тис. грн, або у 5,3 раза менше, ніж на початок 2017 року. Уся сума боргу належить КП «Прилукижитлобуд».
За оцінкою, на 1 січня 2018 року чисельність наявного населення в Прилуках становила 55215 осіб. Із початку року кількість жителів міста зменшилася на 1055 осіб. Розмір природного скорочення становив 481 особу, міграційного – 574 чоловіки.
Звіт про підсумки виконання соціально-економічної Програми доповнили керівник Прилуцької міськрайонної філії Чернігівського обласного центру зайнятості Лариса Татарченко та заступник керівника Прилуцької ОДПІ Головного управління Державної фіскальної служби в Чернігівській області Ірина Євстіфєєва.
Лариса Татарченко повідомила, що фахівцями Прилуцької МРФ Чернігівського ОЦЗ реалізовувався комплекс заходів, визначених Програмою економічного та соціального розвитку міста на 2017 рік, які були спрямовані на забезпечення продуктивної зайнятості, реалізацію додаткових гарантій праце- влаштування громадян та забезпечення соціального захисту безробітних.
«У 2017 році на ринку праці в місті, як і в цілому по Україні, відбулася зміна пріоритетів із необхідності пошуку вільних робочих місць – на збереження трудового потенціалу та задоволення зростаючих потреб підприємств у кадрах», – зазначила жінка.
На ринок праці значно вплинуло спрощення доступу до зайнятості в європейських країнах та подальше поглиблення демографічної кризи, так у місті за 2017 рік народилося 403 дитини, померло 884 особи.
Головним чинником, що спонукає громадян виїздити за кордон, є різниця в оплаті праці. Так, середня зарплата в Польщі становить – 750 євро, Чехії – 870 євро, Німеччині – 2300 євро. За останніми даними, середня заробітна плата в Чернігівській області в грудні 2017 року склала 6700 грн, у місті Прилуки – 6608 грн або 200 євро та є меншою показника по Україні на 24% й офіційної зарплати у м. Київ – удвічі (11135 грн). Ці чинники у значній мірі й спричиняють відтік із міста кваліфікованої робочої сили.
Протягом 2017 року на обліку в службі зайнятості перебували 1734 безробітних мешканців міста, що на 387 осіб менше, ніж у 2016 році. Серед них 1032 особи – жінки, 711 безробітних – молодь віком до 35 років.
На вільні та новостворені робочі місця протягом 2017 року працевлаштовані 649 безробітних громадян, із них 3 особи скористалися виплатою допомоги по безробіттю одноразово для започаткування власної справи.
Кількість роботодавців, які протягом 2017 року співпрацювали зі службою зайнятості, становила 530, що на рівні 2016 року.
Кількість наявних вакансій становила 3496, із яких 3394 було зареєстровано з початку року, що на 119 більше, ніж у 2016 році.
За розмірами заробітної плати 39% наявних вакансій пропонують мінімальну заробітну плату (3728 грн), 55% – від мінімальної до середньої й лише 6% – вище середньої заробітної плати регіону. Це свідчить про недостатню соціальну відповідальність роботодавців або небажання інформувати про реальний розмір заробітної плати на підприємстві.
Сьогодні роботодавці критикують ДСЗ за неможливість швидкого укомплектування окремих вакансій та утриманські настрої безробітних. Проте самі не поспішають підвищувати привабливість пропозицій роботи, створювати гідні умови праці та її оплати.
Упродовж 2017 року на обліку перебувало 645 осіб квотної категорії (особи 45+, ВПО, учасники АТО, особи з інвалідністю, жінки з малолітніми дітьми), із них 58% залучено до активних форм сприяння зайнятості, зокрема 237 осіб повернуто до трудової діяльності.
Протягом 2017 року тимчасовою роботою були забезпечені 180 осіб з-поміж зареєстрованих безробітних, із них 40 осіб працювали на громадських роботах по інформуванню населення міста про порядок отримання субсидій та роботою з документами.

Вартість поховання


Також учасники засідання розглянули питання про затвердження вартості товарів і послуг на проведення безоплатного поховання померлих (загиблих) осіб, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, учасників бойових дій та інвалідів війни по місту Прилуки.
До загальної вартості поховання ТОВ «Ритуальні послуги», яку зафіксували на рівні 3420 грн, входить: доставка предметів похоронної належності – 287 грн, надання транспортних послуг автокатафалка – 485 грн та автобуса – 460 грн, перенесення труни з тілом із (до) будинку, з (до) моргу, до місця поховання, опускання труни в могилу, закопування, формування намогильного насипу – 983 грн, труна – 560 грн, вінок похоронний із траурною стрічкою – 155 грн та копання могили – 490 грн. Наднормові витрати на поховання не відшкодовуються.

Медичний борг продовжують гасити з міського бюджету


Під час 41 позачергової сесії Прилуцької міської ради, яка відбулася 15 березня, депутатський корпус вирішував питання виділення коштів для виплати заробітної плати медичним працівникам міста. Оскільки розмір державної субвенції на утримання вторинної ланки прилуцької медицини вдвічі менший від необхідного (цьогорічний дифіцит становить 32 млн грн), заробітна платня лікарям співфінансується міським бюджетом. Річ у тому, що розмір субвенції нараховується у співвідношенні кількості жителів населеного пункту до його медичного персоналу. У Прилуках, особливо останні роки, кількість жителів постійно зменшується, при цьому персонал лікарень лишається сталим.
На сплату лютневої заробітної платні для 890-та працівників вторинної ланки медицини державної субвенції не вистачило в розмірі 1 млн 600 тис. грн. Ці кошти взяли з фондів оплати праці працівників дошкільних закладів освіти та державного управління праці й соціального захисту населення.
Приймаючи відповідне рішення, депутати наголошували, що держава повинна в повному обсязі забезпечувати потреби медичної галузі, оскільки це прописано на законодавчому рівні. Вищі ж органи управління пропонують Прилукам оптимізувати мережу закладів охорони здоров’я, але з урахуванням того, що місто стане госпітальним округом.

Інформація «ГП»

Прочитано 1429 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 300 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!