№ 38

19 вересня 2024 року

Рівні серед рівних

  • Середа, Лист. 29 2017
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Дитина… Це слово, наче музика в серці люблячої мами, це ніжне, крихке створіння, яке протягує руки до нас, дорослих, із проханням навчити, допомогти, захистити. Дитина приходить у цей світ, щоб виконати свою місію. І зовсім не важливо, який у неї колір волосся, очей, стан психічного чи фізичного здоров’я. А які інколи посилаються випробування на її долю та долю батьків, коли дитина не така, як усі, відрізняється серед однолітків певними особливостями.
Виходячи з невтішної статистики, з кожним роком кількість дітей із особливими потребами в Україні збільшується. На підставі державної політики в галузі освіти, відповідно до державної Програми реформування та оптимізації інтернатних закладів у Чернігівській області, як і у всій країні, шляхом реорганізації шкіл-інтернатів та дитячих будинків створюються заклади нового типу – навчально-реабілітаційні центри.
Закладом такого типу є наш комунальний заклад «Прилуцький навчально-реабілітаційний центр» Чернігівської обласної ради, який одним із перших пройшов складний шлях реорганізації ще у квітні 2013 року.


Діти з особливими потребами, які навчаються та виховуються в нашому Центрі – це досить складний дитячий контингент. Їх відрізняє від інших дітей те, що результатів навчання і виховання потрібно чекати досить довго через досить вагомі причини. Щоб їх відчувати, педагогам перш за все необхідно полюбити та сприйняти дитину такою, якою вона є, а також у своїй роботі використовувати різноманітні особливі, доступні методи й прийоми навчального-виховного характеру, корекційного впливу. Головне для нас – це розуміння того, що велике в людині складається по крихтах із усього, що вона робить у дитинстві, що вона відчуває та переживає кожного прожитого дня.
У Центрі працює колектив досвідчених фахівців, очолюваний директором Світланою Володимирівною Гусаченко, яка за час керування закладом проявила себе здібним адміністратором та організатором, умілим і досвідченим педагогом. Разом із колективом педагогів-однодумців вона розробила концептуальні засади навчально-виховної, корекційно-реабілітаційної діяльності Центру, змоделювала інноваційні форми організації навчально-виховного, корекційно-реабілітаційного процесу, започаткувала ряд загальношкільних заходів, а також налагодила тісну співпрацю з громадськими благодійними організаціями, небайдужими до долі вихованців Центру.
Відповідно структури закладу в нашому Центрі функціонує дошкільне та шкільне відділення, де навчаються, виховуються та отримують початкову освіту, реабілітаційні, корекційно-розвиткові послуги діти дошкільного та молодшого шкільного віку віком від 2 до 12 років.
Лікувально-педагогічну роботу з дітьми проводять лікар-педіатр, лікар-невролог, медичні сестри з масажу, дієтичного харчування, фізкабінету та лікувальної фізкультури, вчитель-реабілітолог із фізичної реабілітації, вчителі початкової освіти, практичний психолог, соціальний педагог, учителі-логопеди, вчителі-дефектологи, музичний керівник, керівники гурткової роботи, вихователі. Створення належних умов навчання і виховання здійснюється також і обслуговуючим персоналом.
На території НРЦ є сад, город, який обробляють працівники закладу, а малеча має свіжі овочі та фрукти у весняно-літній період. Створено екологічну стежину, на якій знаходяться дитячі городи, куточок лікарських рослин, ягідник, де педагоги разом із дітьми займаються трудовою діяльністю, пошуково-дослідницькою роботою, вирощують овочі, ягоди, лікарські рослини.
Педагогічний колектив Центру працює над єдиною науково-методичною проблемою «Здійснення комплексної реабілітації дітей із психофізичними вадами в умовах навчально-реабілітаційного центру». Комплексна реабілітація дитини в умовах НРЦ включає в себе різні види реабілітації: фізичну, медичну, соціальну. Уся робота в даному напрямку фіксується в картках індивідуальної програми реабілітації дитини, де планується робота з кожною дитиною відповідно діагнозу. До того ж вихованці Центру забезпечені постійною логопедичною, дефектологічною, психологічною корекцією відповідно потреби дитини.
Велика увага приділяється співпраці з батьками вихованців Центру. Спеціалістами Центру постійно надається консультативна допомога батькам щодо навчання та виховання, збереження та зміцнення здоров’я їх дітей, проводяться різні форми роботи з батьками.
«Моя дитина почуває себе рівною серед рівних у дитячому колективі. Завжди із задоволенням іде на заняття до Центру, а особливо Владику подобаються свята, в яких він охоче приймає участь. Дитина стала впевненішою в собі, покращилася мова, навчився читати, рахувати. А ще Владик навчився друкувати текст на комп’ютері, так як писати йому складніше, ніж друкувати. У Центрі приділяють увагу оволодінню дітьми комп’ютером як на уроках, так і на гуртку з комп’ютерної грамоти. Від імені всіх батьків хочу подякувати працівникам цього закладу за турботу про наших дітей», – так відгукується про перебування синочка в Центрі Світлана Чернушевич, член Ради Центру.
Крім того, велика увага приділяється розвитку творчих здібностей і нахилів вихованців, організації дитячого дозвілля, проведенню розважальних заходів, організації дитячих свят та розваг.
Усі структурні підрозділи Центру тісно взаємопов’язані між собою, адже успіх можливий лише за умови глибокого проникнення однієї галузі в іншу, у процесі взаємодії медицини, психології та педагогіки, у комплексному фаховому командному підході до здійснення реабілітаційних заходів.
Головним у нашій роботі є те, що наш Центр прагне бути тим місцем, де дітки можуть різнобічно розвиватися, зміцнювати своє здоров’я, реалізовувати свої здібності, товаришувати, весело та щасливо жити, завжди можуть почувати себе рівними серед рівних, як усі прекрасні квіти в найкрасивішому у світі українському віночку.

Ольга Привалова,  заступник директора
з навчально-виховної роботи

Прочитано 2669 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Городяни
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 294 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!