№ 38

19 вересня 2024 року

Він захищав рідну землю, звільняв країни Європи

  • Середа, Жовт. 03 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Так сталося, що 22 червня 1941 року хлопці десятого класу Ряшківської середньої школи за розпорядженням районного відділу освіти мали поїхати до Іваницького військкомату, аби стати на облік. Зі святковим настроєм, із атестатом зрілості разом із учителем військової підготовки, група випускників прибула до місця призначення. Тут хлопці дізналися про страшну біду – рано вранці фашистська Німеччина напала на Радянський Союз.
Серед групи хлопців був випускник школи Микола Однолько. Він тоді не знав, як складеться його подальша доля і що він пройде суворими шляхами війни, захищаючи рідну землю, визволяючи країни Європи.
5 вересня 1941 року він теж запам’ятав – саме цього дня він був призваний до лав Червоної Армії. У Чугуєві, Харківської області, освоїв військову спеціальність розвідника, артилериста, сапера.
Після навчання воював на Південно-Західному фронті. Отримав поранення. Після одужання був учасником Корсунь-Шевченківської операції, брав участь у завершальних діях по знищенню найбільшого угрупування ворожих військ. Йому довелося брати участь у звільненні Румунії, Угорщини, Чехословаччини, Австрії. Про те, як він воював, свідчать нагороди: Орден Великої Вітчизняної війни ІІ ступеня, медалі «За відвагу», «За бойові заслуги», «За взяття Будапешта».


У 1946 році Микола Ілліч скинув військову форму, виконавши обов’язки захисника української землі, визволителя народів Європи, та приступив до мирної праці.
Перш за все треба було здобути мирну спеціальність. Він закінчив фінансово-кредитний технікум, пізніше Київський фінансово-економічний інститут. Працював у колективах Іваницького райфінвідділу, Прилуцького міського фінансового відділу. Подальше його життя було пов’язане з колективом Прилуцької тютюнової фабрики. 25 років Микола Ілліч віддав роботі на посаді економіста, начальника планового відділу.
Фронтовика часто запрошували на уроки патріотизму та музичності. Зустрічаючись із учнями школи №13, розповідав про героїчні сторінки Великої Вітчизняної війни. Був обраний головою первинної організації тютюнової компанії. Очолювана ним організація була кращою в місті.

Прилуцька міська рада, Організація ветеранів міста Прилуки

Прочитано 2564 разів
Оцінити матеріал
(1 голос)
Опубліковано в Городяни
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 232 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!