№ 38

19 вересня 2024 року

Новий ринок електричної енергії!

  • Середа, Січ. 09 2019
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

З 1 січня 2019 року в Україні запустився перший етап реформи ринку електроенергії. Відтепер послуги з розподілу та постачання електроенергії споживачам в Україні надаватимуть дві різні компанії. В нашому регіоні це:
– оператор системи розподілу – ПАТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО»;
– електропостачальник універ-сальних послуг – ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ».
Кожна компанія буде зосереджена на своїх завданнях. Перша займатиметься виключно розподілом електричної енергії та експлуатацією електромереж. А друга буде постачати електроенергію споживачам, контролювати нарахування платежів і розрахунки, що значно підвищить якість та оперативність надання послуг споживачам.
У грудні всі споживачі отримали від ПАТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» заяви-приєднання до публічного договору про надання послуг із розподілу електричної енергії, який згідно вимог Закону України «Про ринок електричної енергії» та Правил роздрібного ринку електричної енергії має бути укладений оператором системи розподілу (електропередавальною організацією) з усіма споживачами.
Чинним законодавством передбачено, що зазначений договір вважається укладеним у разі виконання однієї з наступних умов:


– підписання споживачем заяви-приєднання до договору про надання послуг із розподілу електроенергії – ПАТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО», а також окремо – до договору про постачання електроенергії постачальником універсальних послуг – ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» (для цього в холі Прилуцького РЕМу були встановлені дві коробки, в які містяни й мали змогу вкидати підписані заяви);
– сплата коштів згідно рахунку (квитанції), який був надісланий у грудні 2018 року.
Тобто, якщо споживач не подасть письмового повідомлення про відмову від укладання (приєднання до) публічного договору, сплатить рахунок та/або продовжить споживати електроенергію – це вже буде вважатися його згодою з умовами публічного договору й автоматично приєднає його до послуг двох компаній – постачальника електроенергії універсальних послуг і розподільчої компанії.
Відповідно, у разі виконання будь-якої з перелічених умов, договір вважатиметься укладеним, тобто повернення заяви-приєднання не є обов’язковим.
Отже, починаючи з 01.01.2019 ПАТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» припинило господарську діяльність із постачання електричної енергії за регульованим тарифом. З цієї дати функції постачальника універсальних послуг побутовим і малим непобутовим споживачам на території області буде здійснюватися виключно виділеним зі складу ПАТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» електропостачальним піприємством ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ».

Зміни в рахунках
Крім того, вже з 1 лютого 2019-го квитанції набудуть нового зовнішнього вигляду. Українці будуть отримувати один загальний платіжний документ із новими платіжними реквізитами. Тобто в самій квитанції буде два окремих рядка: «за послуги розподілу» і «за послуги постачання електроенергії». Поділ тарифу на дві графи – це європейська практика, і, як заспокоюють експерти, на тариф вона не впливає, оскільки встановлює та контролює його уряд. Як же все відбуватиметься насправді, побачимо вже за місяць.
Також слід звернути увагу на те, що оплата за електроенергію, спожиту до 01.01.2019, здійснюється виключно на рахунок ПАТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО».
До речі, 29 грудня в самому центрі Чернігова відбулось урочисте відкриття першого Центру обслуговування клієнтів новоствореної компанії «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ». Після традиційного перерізання червоної стрічки новий сучасний ЦОК відкрив свої двері для споживачів. Відтепер побутові та юридичні споживачі електроенергії зможуть в одному місці швидко та якісно отримувати консультації з питань розрахунків за послугу електропостачання. А вже в першому кварталі 2019 року аналогічний центр з’явиться і в нашому місті.

Інформація «ГП»

Прочитано 1090 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 494 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!