№ 38

19 вересня 2024 року

Немає тем, яких би вона не торкалася

  • Середа, Жовт. 09 2019
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

2019 рік особливий для відомої українсько-білоруської письменниці – прилучанки Лілії Бондаревич-Черненко. На початку літа цього року вона відсвяткувала свій подвійний ювілей – віковий і, найголовніше, творчий: рівно 20 років тому побачила світ її перша резонансна книга «Зона грає блюз». Відтоді з-під її пера вийшли вже 17 книг російською, білоруською та, звісно ж, українською мовами. Великого святкування на той час не відбулося, адже нові книги були написані, але ще не видані.
І от наприкінці вересня письменниця таки зібрала на свою ювілейну мистецьку імпрезу «Спочатку було Слово» тих, хто був із нею всі ці роки, підтримував її та допомагав. Для них вона й презентувала дві нові збірки – поетичні «Фрески» та прозового «Янгола на порозі».
Перша книга – «Фрески» написана російською мовою. Ця книга вміщує в себе три розділи, які об’єднані єдиною темою філософсько-психологічних роздумів авторки про сенс життя, пошук себе та Бога… Поезії увібрали в себе всю палітру людських емоцій: іронію, щирість, відвертість, розчарування, радість. Кожен з її віршів - яскравий моноспектакль, історія жінки та чоловіка, історія їхнього кохання. Родзинка «Фресок» - п’ятирядкові вірші, кожне з яких має закінчений філософський смисл.
«Янгол на порозі» – це збірка прози, яка включає в себе оповідання, есеї, монологи різних років українською та білоруською мовами. Майже всі її прозові твори написані з елементами містики і фольклору. Оповідання «Звана вечеря» друкував кілька років тому Дмитро Стус на сторінках свого «товстого» журналу «Київська Русь».
Це далеко не перша україномовна книга пані Лілії. До цього були: «Відьма з майбутнього», «На берегах любові», «Ми всі – подорожні», «Прощена неділя»…
Під час творчої зустрічі панувала абсолютно невимушена, тепла атмосфера. Вона проходила у формі діалогу письменниці з друзями та шанувальниками її творчості. Було багато щирих усмішок, привітань, троянд і подарунків, гарних жартів і сміху, були вірші-присвяти Лілії Бондаревич-Черненко від колег по перу.


Були й нагороди. Під час свого виступу заступник міського голови Тетяна Шкуренко передала ювілярці Почесні грамоти від Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Білорусь в Україні Ігоря Сокола та очільника Спілки письменників Білорусі Миколи Чергінця.
Коріння письменниці саме там – у Білорусії, тому надзвичайно приємно, що Лілію Бондаревич-Черненко не забувають, а її творчість шанують земляки. До ювілею письменниці було опубліковане велике святкове інтерв’ю в одній із газет, які видаються в Мінську та розповсюджуються більше, ніж у 60 країнах світу, де є білоруські діаспори, – «Голос радзімы». У місті Гомелі щойно вийшли літературні альманахи, серед авторів яких є і наша землячка.
За 30 років Лілія Черненко вже стала рідною й Чернігівщині. Начальник відділу культури та туризму Прилуцької міської ради Катерина Мовчан вручила ювілярці грамоту від Департаменту культури та туризму Чернігівської ОДА, а також Подяку від мера міста Ольги Попенко.
Не обійшлася мистецька імпреза й без величезної кількості квітів, подарованих ювілярці. Наступного дня, у переддень Святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії, більше 50 троянд Лілія Василівна відвезла матінці Вірі в Густинський монастир, з яким пов’язане все її життя та творчість.
За свій творчий шлях Лілія Бондаревич-Черненко не раз доводила, що для неї немає заборонених тем для написання. Їй усе цікаво. У її доробку є й резонансна повість про прилуцьку колонію для неповнолітніх («Зона грає блюз», 1999 р.), три книги, присвячені Густинському Свято-Троїцькому монастирю («Матінка Віра: ми всі діти Бога», 2010р; «Густинські етюди», 2013 р; «Ігуменя», 2015 р.), які розповідають про життедайний вплив обителі на долі людей, та подвижництво її настоятельки, яка відродила Густиню.
За повість про воїнів АТО, про війну і смерть, про війну і кохання («Прощена неділя», 2016 р.) письменниця отримала дві престижні нагороди від Міжнародно-мистецької Академії України – медалі імені Івана Мазепи та Олександра Довженка, стала лауреатом конкурсів «Діамантовий Дюк» (Україна – Германія) та «Краща книга року» (Чернігів).
А минулої осені пані Лілію зацікавила це одна вічна тема – тема старості. Наразі вже верстається та готується до друку третя книга ювілейного року письменниці – «За годину до раю». У книзі зібрано близько 20 історій чоловіків і жінок про їхню любов, життя, про те, з чим вони прийшли до свого поважного віку. Цілий розділ книги присвячено мешканцям села, адже їхнє життя суттєво відрізняється від міського. Написана вона була за надзвичайно короткий термін – буквально за місяць-півтора. До речі, друкується за кошти обласного бюджету. Навесні цього року проходив обласний конкурс рукописів авторів Чернігівщини. На розгляд журі надійшло 29 рукописів, обрали лише 9 для включення у видавничий план. Тобто зовсім скоро повість «За годину до раю» побачить світ.
Та й це ще не все: у київському журналі «Чашка кави» ось-ось вийдуть два оповідання пані Лілії.
Творчість будь-якого митця нерозривно пов’язана з людьми, які його оточують. Тому й не дивно, що Лілія Бондаревич-Черненко щораз дякує всім, хто є в її житті: друзям, бо їхня любов робить її кращою; недругам, бо від їхньої нелюбові вона стає сильнішою. Та, звісно, місту Прилуки, яке вже давно стало для неї рідним і налаштовує на філософські думки та душевні, неповторні й повсякчас загадкові твори.

Мар’яна Гибенко

Прочитано 3331 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Городяни
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 1025 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!