№ 38

19 вересня 2024 року

Їх завдання – охороняти та захищати ліс

  • Середа, Вер. 15 2021
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Ліс – ось справжій, живий скарб нашої землі. Зайве нагадувати значення, яке відіграє лісове господарство для економіки держави, як і чинник величезного позитивного природного та екологічного впливу на навколишнє середовище. Ліс – це душа всієї планети. Його раціональне та розумне використання дарує людям тепло і затишок, а безконтрольна вирубка лісу несе в собі значні проблеми, які можуть торкнутися практично всіх.
Люди, які професійно стоять на сторожі гармонії й порядку в лісовому господарстві, давно та справедливо заслуговують глибокої поваги та високого авторитету. Саме тому в новому українському законодавстві День працівників лісу закріплений Указом Президента Україні від 28 серпня 1993 року і святкується традиційно в третю неділю вересня. Цьогоріч ця дата припадає на 19 вересня.
Напередодні свята ми вирішили трохи заглибитися в життя працівників Прилуцького лісгоспу та поспілкувалися з головним лісничим Державного підприємства «Прилуцьке лісове господарство» Олександром Федоровичем Червоняком.
– Олександре Федоровичу, розкажіть про себе, щоб наші читачі могли трохи з вами познайомитись?


– Народився я у 1980 році. У свій час закінчив Прилуцьку гімназію №5, після чого вступив до Лубенського лісового технікуму в Полтавській області. Успішно його закінчив і відразу ж прийшов на підприємство, яке на той час мало назву Прилуцький лісгосп (був створений у вересні 1925 року). Охоплював він територію чотирьох районів: Варвинського, Срібнянського, Ічнянського та Прилуцького. Загальна площа лісгоспу на той час була порядку 22 тис. га лісових насаджень державного лісового фонду. Перша посада – майстер лісу. Був направлений керівництвом лісгоспу до Варвинського лісництва. Через деякий час запропонували повернутися в контору лісгоспу в Прилуки на посаду економіста по збуту. Згодом, зрозумівши, що це не моє, попросився в лісогосподарський відділ. А там уже був і мисливство- знавцем, й інженером лісових культур, інженером охорони лісу, пізніше – помічником лісничого, лісничим і в грудні 2020 року зайняв посаду головного лісничого.
Крім того, встиг заочно закінчити Київський аграрний інститут (нині Національний університет біоресурсів і природокористування України), факультет лісового господарства і здобув професію бакалавра лісового господарства. Навіть зараз, у свої більш ніж 40 років, навчаюся в Державному Сумському університеті на спеціальності «Екологія».
– Розкажіть, будь ласка, про структуру підприємства, колектив…
– Державне підприємство «Прилуцьке лісове господарство» – одне з 12 по Чернігівській області. У його підпорядкуванні знаходиться 7 лісництв (виробничих підрозділів): Варвинське, Жадьківське, Кам’янське, Ічнянське, Ладанське, Сокиринське та Прилуцьке. Також при підприємстві є мисливське господарство, яке не відокремлюється від лісового, відповідно й роботи в цих напрямках ідуть паралельно. В Ічні знаходиться деревообробний цех, куди звозиться вся лісопродукція, де вона раціонально використовується – розкрижовується, пиляється, виготовляються пиломатеріали, які на сьогодні є дуже затребуваними на ринку. З листопада 2020 р. Державне підприємство «Прилуцьке лісове господарство» очолює Сурай Валентин Андрійович. На теперішній час у загальній структурі підприємства налічується 125 працівників. Колектив періодично омолоджується. Середня заробітна плата складає 17000 гривень.
– Олександре Федоровичу, яким був 2020 рік для лісгоспу, які проблеми довелося долати та чи були здобутки?
– Звісно, минулого року пандемія коронавірусу внесла свої корективи в роботу підприємства. Були проблеми з ринком збуту, ціновою політикою, яку утворює держава. Але ми все це пережили й успішно витримали. Зараз ми працюємо стабільно, виплачуємо без затримок заробітну плату, сплачуємо платежі в бюджети, плани виконуємо на понад 100%. На мою думку, маємо непоганий результат.
Серед здобутків можна назвати багато різних речей. Наприклад, те, що ми знову на сьогодні маємо змогу оздоровлювати своїх працівників та їхніх дітей. Також у лісогосподарську галузь поступово входить діджиталізація. Теж успішно працює електронний облік деревини, де йде точний і покроковий контроль. Будь-хто може зайти на сайт підприємства і переглянути що, як та скільки ми рубаємо, чи правильно це робимо. Також важливо, що сьогодні весь ринок деревини йде через аукціони, тобто наявна жива конкуренція. Це власне й вплинуло на те, що підприємство живе за рахунок своєї ж продукції.
Стосовно захисту лісів від лісових пожеж, успішно працює супутникове спостереження по виявленню місць загоряння. Це програма «АС-Пожежі».
Крім того, постійно оновлюється лісогосподарська техніка та інвентар для роботи в лісі.
– Як працює підприємство в сучасних умовах? Як відомо, багато хто думає, що державні підприємства й досі утримує держава?
– Так, дійсно дехто й досі вважає, що ми знаходимось на державному забезпеченні, але це не так. На сьогодні ми функціонуємо як повністю ринкова одиниця, тобто, що виручимо від реалізації продукції, тим і розпоряджаємось. Єдине, чим відрізняємося від звичайного комерційного підприємства, — те, що нашим власником є держава, якій ми сплачуємо податки. Серед державних підприємств по району ми, мабуть, найбагатші, адже успішно справляємося з усіма фінансовими питаннями. За власні кошти ми вирощуємо, рубаємо, переробляємо, охороняємо ліс і доглядаємо за ним.
– Чи є якісь плани щодо розвитку підприємства?
– Плани, які сьогодні ставить перед нами держава у веденні лісового господарства, дуже великі та амбітні. У першу чергу, це виконання Указу Президента України «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів» та виконання Державної цільової програми «Масштабне заліснення України».Тому перед нами стоїть завдання утримати той темп роботи, який сьогодні є, а також збільшити планові показники. Так, ми плануємо збільшити вдвічі заготівлю лісового насіння, збільшити підготовку посівних площ у лісових розсадниках, у тому числі підготовку в необхідній кількості коробів, теплиць, парників тощо, з метою збільшення посівів і, відповідно, вирощування посадкового та декоративного посадматеріалу.
У будь-якому разі я впевнений, що 2021 рік ми завершимо успішно, а з 2022-го готуємося до змін. Але я переконаний, що всі зміни відбуваються на краще.
Наостанок, напередодні професійного свята працівників лісу ми приєднуємося до привітань на адресу всіх, хто не байдужий до проблем лісового господарства, хто своєю працею та турботою сприяє його збереженню та примноженню, хто просто любить, береже та рятує ліс.

Мар’яна Гибенко

Прочитано 9922 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Городяни
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 215 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!