№ 38

19 вересня 2024 року

Реабілітаційний центр проти ГО «Прилуцьке товариство захисту тварин»

  • Середа, Груд. 05 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Із кожним роком в Україні все більш актуальною стає проблема бездомних тварин. Нормальна законодавча база, яка б захищала права тварин у країні, поки що відсутня, а люди продовжують поводитися з кішками, собаками та іншими вихованцями, як із речами. А чи знаєте ви, що Україна входить в десятку країн (із 54), які лідирують за кількістю бездомних тварин?
Нині з популяціями безпритульних тварин у нашій країні намагаються боротися гуманними методами – створюють притулки та реабілітаційні центри, де тварин лікують, стерилізують та намагаються знайти їм хазяїв. Дана проблема є дуже актуальною і для Прилук зокрема. Зграї собак бігають містом, лякають дорослих та дітей, інколи навіть нападають. Але як із цим боротися?
Досить тривалий час у місті діє Громадське об’єднання «Прилуцьке товариство захисту тварин», яке на добровільних началах займалося лікуванням, стерилізацією та тимчасовою перетримкою безпритульних тварин. Як відомо, два роки тому дане ГО виграло грант на суму 550 тис. грн для створення офіційного притулку для чотирилапих безхатченків, але зрушень із місця чомусь не було. І ось цього року, з допомогою численних звернень та скарг прилучан, мітингів і перемовин із представниками влади, спільна ціль була досягнута – створено, на жаль, не притулок, але Центр реабілітації безпритульних тварин, який знаходиться на балансі комунального підприємства «Послуга».
Працює даний Центр уже 2 місяці, але якось нелегко ця робота дається. За такий короткий час уже три чи навіть чотири керівники змінилося. Наразі технічне керівництво за роботою Реабілітаційного центру здійснює штатний працівник Рудік Олена Володимирівна, згідно затвердженого графіку та режиму роботи. Контактний телефон відповідальної особи – (099) 66 98 583. Як повідомив директор КП «Послуга» Ю.В. Солорєв, штат робітників із догляду за тваринами повністю укомплектований. Окрім робітника з догляду за тваринами 5 розряду (керівника), є ще 3 робітника з догляду за тваринами 2 розряду, на утримання яких, відповідно до міської Програми «Утримання безпритульних тварин у Реабілітаційному центрі міста Прилуки на 2018-2020 роки», затвердженої рішенням 47 сесії 7 скликання Прилуцької міської ради від 31.08.2018 року №12, закладено 110 тис. грн.


Мабуть, усі бачили чудовий репортаж місцевого телеканалу в перші дні відкриття Центру, в якому розповідалося, які гарні умови очікують на безпритульних тварин (спеціальні вольєри, чимала територія для вигулу, оформлення амбулаторних карток на кожного чотирилапого пацієнта). Зараз же ми вирішили поцікавитися в прилучан, чи бачать вони зміни в ситуації бродячих тварин у місті. На жаль, більшість респондентів змін не відзначила.

Зграї собак продовжують бігати містом та кусати невинних перехожих. Цими вихідними знову зафіксовано випадок нападу тварини на пенсіонерку на території військового містечка №12.
Паралельно з Реабілітаційним центром продовжує свою волонтерську роботу й ГО «ПТЗТ», та чомусь їм не вдається знайти спільну мову та працювати в тандемі. У мережі Facebook усе частіше з’являються дописи членів ГО про те, що їм знову ж таки самим доводиться стерилізувати тварин (на що витрачають власні кошти або ж просять допомоги у небайдужих людей), а керівництво Реабілітаційного центру не йде на контакт та не хоче оплачувати відповідні процедури у ветлікарні.
Не дуже зрозуміло на чиєму боці правда, оскільки, за інформацією Юрія Солорєва, КП «Послуга» укладені договори на забезпечення Центру:
– ветеринарним супроводом – з Прилуцькою міською державною лікарнею ветеринарної медицини (послуги з лікування, вакцинації, стерилізації тварин, надання консультацій і профілактичних заходів, інше);
– лабораторними дослідженнями – з Прилуцькою міжрайонною державною лабораторією Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів;
– поставками медпрепаратів – із ПП «O.L. KAR-АгроЗоовет-Сервіс».
Відповідно, оплата по укладеним договорам проводиться КП «Послуга» виключно через казначейський рахунок за поданою заявкою потреби та підтвердженням договірних зобов’язань, накладних та актів виконаних робіт/послуг у межах коштів ресурсного забезпечення Програми.
Що ж до славнозвісного Реабілітаційного центру для тварин, то на сьогодні в його приміщенні обліковується 22 тварини (собаки), які проходять планове лікування, вакцинацію та майбутню стерилізацію (з дотриманням рекомендацій ветлікаря). КП «Послуга» для організації роботи Центру розроблені та введені в дію реєстраційні картки обліку тварин, у яких вказується інформація про тварину, її фізіологічні дані, потреба в лікуванні, вакцинації, стерилізації та відмітки про вибуття тварин.
А от із відловом собак справи йдуть поганенько, оскільки транспортне забезпечення до Програми з утримання безпритульних тварин не включено. Як стало відомо, на бюджетні 2019 і 2020 роки передбачено по 740 тис. грн для реалізації Програми. Застосувавши Програму в реальних умовах, КП «Послуга» відмітили пункти, які потребують вирішення шляхом внесення змін до статей витрат та структурних видатків цієї самої Програми. Наразі це пілотний проект для нашого міста, і вже помітно, що він потребує удосконалення. Згідно обрахунків КП, для функціонування та утримання Реабілітаційного центру в 2019 році необхідно залучити додаткові коштів по таким статтям:
– на утримання персоналу з розрахунку 4 чол. + 1 чол. – 68 тис. грн;
– господарські витрати – 30 тис. грн;
– на придбання спецодягу – 27 тис. грн;
– засобів для відлову тварин – 50 тис. грн;
– для організації ведення єдиної бази безпритульних тварин (ідентифікації, чіпування) – 10 тис. грн;
– для реалізації завдань по Програмі, потреба у видатках на транспортне забезпечення, у тому числі й на паливно-мастильні матеріали – 200 тис. грн.
Відповідні зміни вже внесені на сесійний розгляд депутатів Прилуцької міської ради, тому чекатимемо зрушень.
На сьогоднішній день керівництво КП «Послуга» та Реабілітаційного центру переконує, що вони відкриті для співпраці з волонтерами громадських організацій щодо розробки та запровадження заходів по відлову, утриманню безпритульних тварин, організації передачі тварин новим власникам/опікунам та одержання допомоги, з дотриманням санітарних норм і правил поводження з тваринами.
Окрім того, комунальним підприємством відкрито рахунок в установі банку для отримання благодійної допомоги від усіх бажаючих та небайдужих до долі тварин: р/р 26004051420925 AT КБ «ПРИВАТБАНК», код 36979569.
Війни – війнами, але хочеться, щоб роботу обох організацій, котрі опікуються чотирилапими безхатченками, дійсно було видно, щоб тварини не блукали містом, не гарчали та не нападали на перехожих.

Мар’яна Гибенко

Прочитано 3454 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 1320 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!