№ 38

19 вересня 2024 року

Укладаємо договори

  • Середа, Жовт. 16 2019
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

«Відповідно до ст. 14 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» співвласникам багатоповерхового будинку необхідно прийняти рішення про вибір договору про надання комунальних послуг, рішення повинно бути прийнято у відповідності до ст. 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоповерховому будинку»», - повідомлення такого змісту від адміністрації КП «Прилукитепловодопостачання» з’явилися на багатоповерхівках міста.
Ситуацію прояснив економіст даного комунального підприємства Трепаченко Андрій Миколайович.
Як ми пам’ятаємо, 1 травня поточного року увійшов у дію ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», який передбачає нові моделі договірних відносин між споживачами та надавачами комунальних послуг, а відповідно й нові форми договорів:
– індивідуальний договір із кожним співвласником багатоквартирного будинку, який у свою чергу поділяється на:
договір із обслуговуванням внутрішньобудинкових мереж;
договір без обслуговування внутрішньобудинкових мереж;
– колективний договір від імені та за рахунок усіх співвласників багатоквартирного будинку управителем або іншою уповноваженою співвласниками особою;
– договір із об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків або іншою юридичною особою, яка об’єднує всіх співвласників такого будинку та в їхніх інтересах укладає відповідний договір про надання комунальних послуг як колективним споживачем.
Тобто, фактично є чотири види договорів. Нині ж діє перехідний період, встановлений Законом. Триватиме він до 1 травня 2020 року. Як зазначив Андрій Миколайович, цей рік із моменту набрання чинності Закону дано для того, щоб люди врешті-решт визначилися з формою договірних відносин із поставщиками комунальних послуг. Тобто, співвласникам багатоповерхівок необхідно провести збори, прийняти й підписати протоколи та обрати ту форму управління, яка їм підходить найкраще.
Якщо ж до 1 травня 2020 року люди не визначаться з формою договірних відносин, то по замовчуванню будуть укладатися індивідуальні договори з кожним співвласником. До того часу діятимуть старі договори, дійсні на сьогоднішній день. Тобто, не варто хвилюватися. На підприємстві запевнили, що всі послуги надаватимуться вчасно, опалювальний сезон розпочнеться і жодних обмежень, пов’язаних із тим, що договір не укладено, не буде.


По суті виходить, що об’яви, розвішані на під’їздах багатоповерхівок, ні до чого їхніх жителів не зобов’язують, а лише нагадують, що треба прийняти рішення. Варто розуміти ще й той аспект, що обираючи ту чи іншу форму договірних відносин, передача послуг і розрахунки будуть проводитися по-різному.
Якщо це індивідуальний договір, то послуга надається в конкретну квартиру до індивідуального лічильника власника квартири і розраховується по цьому ж лічильнику. При колективному договорі надання підприємством послуги відбувається до вводу в будинок по загальнобудинковому лічильнику й уже управитель або голова правління ОСББ проводить розподіл послуг поквартирно.
Окрім того, Андрій Трепаченко зазначив, що з 1 травня 2020 року при індивідуальному договорі плата складатиметься з двох частин: плати за основну послугу, наприклад, водопостачання, та плата за абонентське обслуговування, куди буде включено розподіл послуг, заробітну плату контролера, який ходитиме та зніматиме показники лічильника, друк квитанцій і доставку їх поквартирно.
Також на підприємстві повідомили, що згідно Закону України «Про комерційний облік» на жителів багатоквартирних будинків чекає стовідсотковий облік спожитих послуг. У кожному з них має бути встановлено по 3 лічильники – загальнобудинковий лічильник на тепло, лічильник на холодну воду та лічильник на гарячу воду, якщо вона, звісно, є в будинку. Знову ж таки з 1 травня 2020 року, коли будуть переукладені договори, розрахунок вестиметься за новими методиками. Якщо, знімаючи показники із загальнобудинкових лічильників, буде виявлено різницю між сумами показів усіх квартирних лічильників із загальнобудинковим, то ця різниця також буде розподілена між усіма жильцями. Тобто, воду «вкрав» один, а платитимуть усім будинком.

Шановні мешканці Прилук!

Осінь ще радує теплими й сонячними днями, але вже зовсім скоро має розпочатися опалювальний сезон. На жаль, як і кожного року ми входимо в цей період із чималими боргами.
У комунальному підприємстві «Прилукитепловодопостачання» повідомили, що заборгованість населення на сьогодні складає 20 млн 490,9 тис. грн. Працівники КП розмістили на багатоповерхових будинках оголошення із загальними сумами боргів без зазначення квартир і прізвищ, щоб іще й таким способом спонукати громадян заплатити за надані їм послуги.
На підприємстві переконують, що на сьогодні договори з НАК «Нафтогаз України» підписані й відправлені. Тобто, ліміти виділятимуться, а відповідно із вчасним включенням в опалювальний сезон проблем бути не повинно. Головне – платити за спожиті послуги. Саме з таким закликом і звертається адміністрація КП «ПТВП» до жителів нашого міста.
Мар’яна Гибенко

Прочитано 2642 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 1027 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!