№ 38

19 вересня 2024 року

Життя віддане музею

  • Середа, Лют. 20 2019
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

1973 року в життя Прилуцького музею влився молодий чоловік, якому ось лишень мало виповнитися 34 роки. Це був майбутній знавець старовини Прилуцького краю Георгій Федорович Гайдай. Свою професійну кар’єру він розпочав із посади наукового співробітника. Через рік отримав підвищення до старшого наукового співробітника, а згодом, і до кінця своїх днів, перебував на посаді головного хранителя фондів.
Любов до рідного краю, його минулого завжди жили в серці Георгія Федоровича. Тому робота в такому закладі дарувала йому насолоду й розуміння, що може щось зробити для людей, для майбутніх поколінь. Збереження культурної спадщини, її популяризація стали головною метою його діяльності. Завдяки Георгію Гайдаю почали виходити краєзнавча газета «Скарбниця», журнал «Рідний край», побачила світ книга «Прилуки», ряд буклетів. Він був редактором книг: «Прилуччина. Енциклопедичний довідник», «Матеріальна культура Прилуччини. Промисли та ремесла», «Голубівка» тощо. Постійно з’являлися на шпальтах періодичних видань і його краєзнавчі розвідки, які захоплювали читача новизною віднайдених фактів. Гайдай працював у різних бібліотеках, державних і домашніх архівах, музейних фондах. Перегортаючи сторінки сотень видань, Георгій Федорович по-дитячому радів новому, незнаному досі, історичному факту. Усе ретельно записував, аби в майбутньому поділитися ним із усіма, хто цікавиться історією Прилуччини. А ділитися було чим. Згадує завідувачка філії краєзнавчого музею Іващенко Тетяна Олексіївна: «Три роки я пропрацювала піч-о-пліч із Георгієм Федоровичем у фондах музею. Це була дуже обізнана людина, яка постійно прагнула нових знань і ділилася ними з оточуючими. Він годинами міг розповідати про історію Прилуччини та її людей».


Працюючи в музейних фондах, Георгій Гайдай мав можливість безпосередньо доторкнутися до минулого через численні експонати, які зберігались у запасниках. Отримуючи новий предмет, він його вивчав, описував і створював усі належні умови для зберігання. Тетяна Іващенко пригадує: «Скільки було емоцій, коли він отримував якусь річ, аналогів якої до цього не було в музеї. Він бережно торкався її, аби не пошкодити, захоплено шукав по книгах інформацію про неї, її можливу історію. І коли знаходив, то здається щасливішої людини на світі не було».
Розвідки з історії краю Георгій Гайдай проводив не лише за книгами, він залюбки здійснював подорожі по селам району. Разом зі своїм другом, також краєзнавцем, Олексієм Савоном вони записували старовинні обряди та звичаї, пісні, вивчали географію місцевості, фотографували цікаві історичні будівлі та багато іншого.
Маючи величезний багаж знань, Георгій Федорович був бажаним гостем на численних лекціях, зустрічах, презентаціях, круглих столах тощо. Варто було лишень один раз послухати Гайдая, аби виникло бажання розпочати вивчати історію краю, дізнаватися про його минуле. Для залучення ширшого кола людей до вирішення проблем збереження культурної спадщини краю при музеї в 1988 році було створено краєзнавче товариство, яким Георгій Гайдай керував із 1990 по 1996 рік. На своїх засіданнях краєзнавці обговорювали нові історичні розвідки, обмінювалися інформацією, вирішували наболілі питання галузі культури тощо.
Аби повністю віддавати себе улюбленій справі, людині потрібна надійна основа, саме такою основою для Георгія Федоровича була його дружина Катерина Миколаївна. Вона стала для нього і вірним другом, і соратником, і колегою, з якою він пропрацював у музеї не один десяток років. Вона завжди розуміла важливість тої справи, якою займається її чоловік, тому намагалась і словом, і ділом підтримати його, стати надійним плечем.
Чимало теплих слів на адресу краєзнавця висловлюють і відвідувачі музею, які були з ним знайомі або читали його краєзнавчі розвідки. І кожен із них переконаний, що Георгій Гайдай – це людина з великої літери, справжній патріот своєї вітчизни та істинний музейник.

Ірина Біленко, ст. науковий
співробітник Прилуцького
краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова

Прочитано 3382 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Городяни
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 1357 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!