№ 38

19 вересня 2024 року

Свято Великодня

  • Середа, Квт. 15 2020
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Великдень – найбільше християнське свято. Цей день має ще одну назву – Пасха. Є багато свят, які люблять зустрічати українці. Та все ж одним із головних є Світле Христове Воскресіння. Це свято несе з собою віру, надію та любов. До цього світлого дня християни готуються заздалегідь і з великим трепетом. Віряни дотримуються Великого посту, обмежуючи себе в харчуванні та інших задоволеннях, аби очиститися й гідно зустріти Великдень.
Світле Христове Воскресіння – дуже важлива подія для кожного християнина. Коли настає це свято, люди вітають один одного радісним вигуком «Христос Воскрес!», на що завжди у відповідь чують – «Воістину Воскрес!»
Традиційно в ніч Світлого Христового Воскресіння всі віряни йдуть до церкви на великоднє Богослужіння. Своєю красою та урочистістю воно покликане відобразити радість і глибокий духовний зміст цього найбільшого християнського свята. На жаль, цьогоріч українцям доведеться святкувати Великдень у незвичайних умовах. Річ у тім, що жорсткий карантин через коронавірус забороняє всі масові заходи та релігійні збори. Стосується обмеження і великодніх обрядів, які традиційно збирають у церквах багато людей. Саме тому, аби убезпечити українців від епідемії, Президент Володимир Зеленський ініціював державний проєкт «Великдень вдома». Це зовсім не значить, що храми на Великдень будуть зачинені, але всередину пускатимуть не більше 10 людей. Крім того, щоб більше українців залишилися вдома, богослужіння транслюватимуть наживо по телебаченню.


Більшість церков розуміє свою відповідальність і вже зараз підготували рекомендації для своїх парафіян, а також внесли зміни в певні обряди. Так, до прикладу, Римо-католицька церква дозволила під час карантину голові сім’ї проводити благословення великодніх страв.
В Українській греко-католицькій церкві закликали вірян зберігати соціальну дистанцію та виконувати приписи щодо санітарних норм. Так, людей попередили, що всі не зможуть бути разом у храмі, декому доведеться молитися надворі, на подвір’ї собору. Але всі єднатимуться в молитві через трансляцію.
Та повернемося до більш приємного. З нагоди Великодня господині печуть смачні паски – солодкий здобний хліб, приправлений родзинками, курагою чи цукатами. На Чернігівському хлібзаводі, наприклад, знайшли цікаве рішення в умовах сьогодення. Цього року через карантинні обмеження паски освячуватимуть прямо на виробництві. У цехи запросять для цього священнослужителів. Тож, покупцям пасок йти до церкви не буде потреби.
Ще одним обов’язковим елементом святкової великодньої трапези є крашанки та писанки – фарбовані і, відповідно, розмальовані курячі яйця. І тут уже людська фантазія не має меж. Хочете – фарбуєте лушпинням із цибулі чи іншими барвниками (природніми чи синтетичними), хочете – прикрашаєте святковими наліпками та візерунками. І процес цей можна робити всією сім’єю (ще одна розвага в умовах карантину).
Бачимо, що великодніх прикмет і обрядів завжди існувала величезна кількість, однак небагато з них дійшли до наших днів. І навіть якщо зараз ми не так пишно святкуємо Великдень, дивовижно, що через стільки століть чимало родин усе ж дотримуються старовинних звичаїв свого народу.
І наостанок – маю надію, що цьогорічний Великдень стане хорошою нагодою послужити один одному та обмінятися дарами. Бо за час карантину для багатьох вірних може стати непідйомним і придбання самої паски як основного символу Христового Воскресіння. І це буде, напевно, найкраще святкування Великодня в такому співслужінні одне одному.

Анастасія Копаниця

Прочитано 4943 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Проба пера
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 274 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!